Κείμενο συντονιστικό κατάληψης μεταβατικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΑΦΟΡΟΥΝ ?

Το κράτος και το κεφάλαιο, στα πλαίσια της επίθεσης που όλο και οξύνεται τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν βάλει στόχο από τα τέλη καλοκαιριού τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρώτοι στην ατζέντα ήταν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έπειτα ήρθαν οι συμβασιούχοι καθηγητές 407 της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και τώρα ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουν εξαγγελθεί οι απολύσεις 1349 διοικητικών υπαλλήλων από 8 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ένα από αυτά είναι και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο απολύονται 48 εργαζόμενοι.

 

Εδώ και δυο μήνες ΜΜΕ, υπουργείο και τα τσιράκια τους μέσα στο πανεπιστήμιο (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και διάφοροι

"ανεξάρτητοι" αγανακτισμένοι φοιτητές) μας πληροφορούν όλο και πιο έντονα ότι :

-οι απολύσεις αυτές είναι αναγκαίο κακό για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου,

-οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι παράσιτα αυτής της κοινωνίας καθώς κατ' αυτούς έχουν διοριστεί είτε με πλαστά πτυχία είτε με κομματικά ρουσφέτια,

-οι μισθοί τους φτάνουν ακόμα και τις 3000 ευρώ ενώ δουλεύουν μιάμιση ώρα την ημέρα.

Πρόσφατα, μάλιστα, μέλη της ΔΑΠ συμμετείχαν σε εκπομπή του Itv προπαγανδίζοντας και βροντοφωνάζοντας όλα τα παραπάνω με πρόσχημα την οικονομική τους κατάσταση. Η προπαγάνδα αυτή μέσω των ΜΜΕ και του υπουργείου εντείνεται με τις απειλές του Αρβανιτόπουλου για συλλήψεις όσων εμποδίζουν το ακαδημαϊκό έργο με τον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

 

Η αλήθεια όμως δεν βρίσκεται στα δελτία των 8 ούτε και στις δηλώσεις Αρβανιτόπουλου, αλλά βρίσκεται: στις γραμματείες που από τις περικοπές πέρυσι το χειμώνα υπολειτουργούν (με αποτέλεσμα να εξυπηρετούν λιγότερες ώρες φοιτητές-καθηγητές, να παίρνει περισσότερο χρόνο η κοινοποίηση βαθμολογιών κ.ά.), στα εργαστήρια που στελεχώνουν ως βοηθητικό προσωπικό (όπου η απουσία τους μαζί με τις απολύσεις των 407 επιβάλλουν καθεστώς ανασφάλειας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ατύχημα σε εργαστήριο του χημικού πέρυσι), στις εστίες (π.χ. η φοιτητική εστία της Δόμπολης, η οποία λόγω των απολύσεων αυτών ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα κλείσει), στη φύλαξη (που σχεδιάζεται η απόλυση όλων των φυλάκων, με αποτέλεσμα την εισαγωγή security ή μπάτσων) και στη βιβλιοθήκη (όπου ήδη λόγω των περικοπών δε λειτουργεί Σαββατοκύριακα.

Και εν τέλει ,η αλήθεια βρίσκεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, που είτε βιώνουν την τρομοκρατία της απόλυσης και κατά συνέπεια της ανεργίας άμεσα σε αυτό το κύμα διαθεσιμότητας είτε στο επόμενο που έρχεται το Δεκέμβρη.

 

Ενάντια στις απολύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, λοιπόν, οι διοικητικοί υπάλληλοι πανελλαδικά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ξεκινάνε απεργία διαρκείας με στόχο την απόσυρση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη διαθεσιμότητα των 1349 εργαζομένων. Η απεργία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, διανύοντας τη 11η εβδομάδα. Παράλληλα με την απεργία διαρκείας, φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολών και των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων τους. Πιο συγκεκριμένα, στα Γιάννενα εδώ κι ένα μήνα πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους του πανεπιστημίου κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του μεταβατικού κτιρίου ως μέσο στήριξης και συμπόρευσης με τον αγώνα των απεργών διοικητικών. Παλεύοντας πλάι και μαζί με τους εργαζομένους ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του πανεπιστημίου. Για δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για τη λειτουργία του πανεπιστημίου σύμφωνα με τους όρους των φοιτητών και των εργαζομένων και όχι των διοικήσεων και των υπουργείων.

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ Π.Ι. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21-11-13 ΣΤΙΣ 7.00 μ.μ. ΣΤΟ Ε.Κ.Ι.

Εν μέσω κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και δύο μήνες, δε θα μπορούσαν να μην κινητοποιηθούν ούτε οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί ούτε οι προσπάθειες σπασίματος της κατάληψης του μεταβατικού. Πρώτη και καλύτερη η Δαπ,της οποίας η πρώτη προσπάθεια απεργοσπασίας έγινε ηλεκτρονικά , φορώντας προφανώς ένα "ανεξάρτητο" προσωπείο, μαζεύοντας υπογραφές για το άνοιγμα των σχολών , δηλαδή λήξης της απεργίας εκ των έξω και άμεση δρομολόγηση των απολύσεων. Στη συνέχεια, αφού αυτή η κίνηση αποδείχτηκε ένα φιάσκο, η Δαπ άρχισε να περνάει μέσα από φοιτητικούς συλλόγους ψηφίσματα για το σπάσιμο της κατάληψης του μεταβατικού. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η παρουσία των ΔαπιτοΠασπιτών στην κατάληψη της γραμματείας της φιλολογίας και του ΦΠΨ τη Δευτέρα 11/11, μαζί με τον πρόεδρο του τμήματος Αλέξανδρο Αλεξάκη και Κωνσταντίνο Πέτσιο.

 

Το κράτος κι η κυβέρνηση εκτός από το να κινητοποιήσουν τους πανεπιστημιακούς τους εκπροσώπους, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστείλει κάθε μορφή αντίστασης που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στα ΑΕΙ. Αρχικά, οι πρυτάνεις κλήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία όλων των διοικητικών υπαλλήλων, ώστε ν' αποφασίσει η κυβέρνηση ποιους θ' απολύσει. Κάποιοι τα έδωσαν, κάποιοι όχι. Μέσα σ' αυτούς που μετά τις πύρινες δηλώσεις περί αλληλεγγύης και στήριξης της απεργίας, κατέθεσε στοιχεία ήταν και ο πρύτανης των Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Tην Παρασκευή 15/11 ανακοινώθηκαν οι λίστες με την μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρόλα τα λεγόμενα του πρύτανη ότι δεν θα έδινε τα πλήρη στοιχεία των εργαζομένων στον εισαγγελέα. Την ίδια ώρα οι κοσμήτορες και πρόεδροι των συλλόγων του Πανεπιστημίου συνεδρίαζαν για ζητήματα του Πανεπιστημίου έχοντας ήδη υπογράψει ένα κείμενο με πρόταγμα ανοιχτό Πανεπιστήμιο και την απόλυση των 48 διοικητικών. Το κείμενο υπογράφτηκε από 11 προέδρους και κοσμήτορες,οι οποίοι παρά την παρέμβαση ομάδας φοιτητών αρνήθηκαν να δώσουν το κείμενο στους φοιτητές καθώς και την ανάμειξή τους σ' αυτό. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και οι πρόεδροι των τμημάτων του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού και Υλικών, Σταυράκος, Κώτσης και Καρακασίδης και όχι μόνο.

 

Τέλος, ο υπουργός παιδείας μη μπορώντας να διαλύσει την απεργία με με έναν οχετό παραπληροφόρησης κατέφυγε στα δικαστήρια, ώστε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, πράγμα το οποίο εν μέρει έγινε καθώς η απεργία από το πρωτοδικείο Αθηνών κρίθηκε "παράνομη" αλλά όχι "καταχρηστική". Παρά την απόφαση του δικαστηρίου όμως οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατήθηκαν και συνεχίζουν την απεργία για 11η εβδομάδα.

 

Στο κλίμα της τρομοκράτησης από μεριάς του κράτους των ανθρώπων που αγωνίζονται, κινούνται και οι απειλές για κλήση εισαγγελέα στα Γιάννενα από κάποιους "αγανακτισμένους" και "ανεξάρτητους" φοιτητές, από πρώην πρυτάνεις, από μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου(επιτροπή που έχει συσταθεί για να στείλει πλήρεις λίστες στοιχείων των εργαζομένων). Συγκεκριμένα ο Βενετσάνος Μαυρέας, πρώην αντιπρύτανης (παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι για 3 χρόνια διατηρούσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα, χωρίς να έχει λάβει γνώση η ακαδημαϊκή κοινότητα) την Παρασκευή 8/11 και ενώ είχε γνώση ότι η πρυτανεία τελεί υπό κατάληψη από φοιτητικούς συλλόγους προσπάθησε με τραμπούκικο τρόπο να μπει στο γραφείο του και όταν βρήκε τους φοιτητές μπροστά του κάλεσε την αστυνομία, σπάζοντας έμπρακτα το άσυλο.

 

Η απεργία όμως στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν επιχειρήθηκε να σπάσει μόνο από το κράτος και τους εκπροσώπους του. ΤοΜΑΣ-ΠΚΣ-ΚΝΕ πριν 2 εβδομάδες, εμφανίστηκε στο κατειλημμένο Μεταβατικό κτίριο έχοντας ως αίτημα το άνοιγμα της φοιτητικής μέριμνας (της οποίας οι υπάλληλοι απεργούσαν). Παρ' όλη την επίθεση από μεριάς κράτους και κυβέρνησης, οι αντιστάσεις δε μειώνονται. Μαζί με τους εργαζόμενους, λοιπόν, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις υπερασπιζόμενοι τις ανάγκες όλων μας και διεκδικώντας όσα μας ανήκουν και μας έχουν κλέψει. Για να είναι νικηφόρος αυτός ο αγώνας είναι απαραίτητη η παρουσία όλων μας στην κατάληψη του μεταβατικού καθημερινά στις 7.30 πμ και στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων μας.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΙΣ 07.00

 ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/11 ΣΤΙΣ 12.00 ΑΠΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/11 ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ


Website Security Test