Aπο την καθεστωτική ενημέρωση στην αντιπληροφόρηση

 

H διαχείριση της πληροφορίας μονοπωλείται από τα Μ.Μ.Ε., τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. Που έχουν ως σκοπό τους την αποχαύνωση και τον αποπροσανατολισμό. Ειδικότερα, λειτουργώντας ως φερέφωνα της εκάστοτε εξουσίας (κομματικοί φορείς, κεφάλαιο, έννομη τάξη) αναδεικνύουν και προστατεύουν τα συμφέροντα της.

Με την μέθοδο της διαστρέβλωσης και της απόκρυψης της αλήθειας αφήνουν αναξιοποίητες ειδήσεις ενώ παράλληλα παραποιούν και φιλτράρουν αυτές που θέλουν να προβάλουν. Αυτό το έλλειμμα της πραγματικής είδησης καλύπτεται από διάφορα σκουπίδια που προάγουν και συντηρούν την κουλτούρα της γκλαμουριάς του ατομικισμού και της κοινωνικής ανέλιξης πατώντας επί πτωμάτων, τα οποία είναι τα βασικά ιδεολογήματα του σημερινού συστήματος, αλλοτριώνοντας έτσι τον δέκτη της πληροφορίας.

Εξω από αυτή τη λογική δεν είναι και τα τοπικά Μ.Μ.Ε., τα οποία αναδεικνύουν ότι το εκάστοτε πρόβλημα οφείλεται στους 300 της βουλής και υποβαθμίζουν το γεγονός ότι η περιφερειακή εξουσία είναι κομμάτι της κεντρικής. Κατά κύριο λόγο, η θέση που θα πάρουν βασίζεται σε διαπροσωπικές/πελατειακές σχέσεις και είτε θα παρουσιάσουν ένα σκάνδαλο αποδίδοντας το σε διεφθαρμένο πρόσωπο που καταχράστηκε την εξουσία, είτε θα προσπαθήσουν να το συγκαλύψουν κάνοντας επίκληση στη θέση που κατέχει το πρόσωπο. Ενίοτε χρησιμοποιούν τα κεντρικά Μ.Μ.Ε. προσπαθώντας να πείσουν ότι μητροπολιτικά φαινόμενα εμφανίζονται και σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις (π.χ. κατά την εξέγερση του διαχειριστεί και να παραποιηθεί ώστε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις.

Ως εκ τούτου , η τηλεόραση έχει καταλήξει να είναι το πιο διαδεδομένο μέσο. Ενα παράδειγμα διάπλασης της εικόνας είναι η επιλογή συγκεκριμένων σκηνών (μοντάζ) ή η περίτεχνη προβολή τους (γρήγορη εναλλαγή σκηνών, ανάλογο μουσικό υπόβαθρο) με σκοπό τη δημιουργία κλίματος φόβου. Και ως γνωστόν ο φοβισμένος άνθρωπος είναι και ευκολόπιστος άνθρωπος!! Με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται καμία αναφορά στα κοινωνικά προβλήματα, αλλά εστίαση στο γεγονός και απόκρυψη της ρίζας του προβλήματος.

Την τελευταία δεκαετία όμως έχει εμφανιστεί και το διαδίκτυο ως συμπληρωματική δομή ενημέρωσης, αφού χρησιμοποιεί και αυτό διαδραστικά την εικόνα και την πληροφορία, οδηγώντας από το καθεστώς της παραπληροφόρησης στο καθεστώς της υπερπληροφόρησης.

Κυρίως αυτά τα δύο μέσα, με πρωτοπόρο την τηλεόραση, αλληλοκαλυπτόμενα προάγουν μια ψευτοπλουραλιστική μορφή της είδησης, με αποτέλεσμα τον τεράστιο όγκο πληροφορίας που δέχεται ο τηλεθεατής-αναγνώστης-ακροατής στερώντας του την κριτική ματιά πάνω στην είδηση Δεκέμβρη τοπικοί δημοσιογραφίσκοι μιλούσαν για σπασμένα μαγαζιά και ζημιές στην πόλη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στα Γιάννενα).

Ουσιαστικά η καθεστωτική ενημέρωση χρησιμοποιεί ως μέσα την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.

Στη συνείδηση του κόσμου έχει περάσει ότι το video και η εικόνα είναι η απόλυτη αλήθεια, παρόλο που και η εικόνα μπορεί να διαχειριστεί και να παραποιηθεί ώστε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις. Ως εκ τούτου , η τηλεόραση έχει καταλήξει να είναι το πιο διαδεδομένο μέσο. Ενα παράδειγμα διάπλασης της εικόνας είναι η επιλογή συγκεκριμένων σκηνών (μοντάζ) ή η περίτεχνη προβολή τους (γρήγορη εναλλαγή σκηνών, ανάλογο μουσικό υπόβαθρο) με σκοπό τη δημιουργία κλίματος φόβου. Και ως γνωστόν ο φοβισμένος άνθρωπος είναι και ευκολόπιστος άνθρωπος!! Με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται καμία αναφορά στα κοινωνικά προβλήματα, αλλά εστίαση στο γεγονός και απόκρυψη της ρίζας του προβλήματος. Την τελευταία δεκαετία όμως έχει εμφανιστεί και το διαδίκτυο ως συμπληρωματική δομή ενημέρωσης, αφού χρησιμοποιεί και αυτό διαδραστικά την εικόνα και την πληροφορία, οδηγώντας από το καθεστώς της παραπληροφόρησης στο καθεστώς της υπερπληροφόρησης. Κυρίως αυτά τα δύο μέσα, με πρωτοπόρο τηντηλεόραση, αλληλοκαλυπτόμενα προάγουν μια ψευτοπλουραλιστική μορφή της είδησης, με αποτέλεσμα τον τεράστιο όγκο πληροφορίας που δέχεται ο τηλεθεατής-αναγνώστης-ακροατής στερώντας του την κριτική ματιά πάνω στην είδηση.

Από την άλλη μεριά, ένα εγχείρημα αυτοοργανωμένης ραδιοφωνίας, ως μέσο αντιπληροφόρησης που δεν είναι ξεκομμένο από τα κινήματα, προσπαθεί να αναδείξει όλες τις πτυχές μιας είδησης. Μέσα από την αδιαμεσολάβητη αποτύπωση γεγονότων, χωρίς να γίνεται καμία διαστρέβλωση, ώστε να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα αφού δεν έχει κανένα οικονομικό ή θεσμικό όφελος.

Σε μια αντιιεραρχική δομή η διαχείρισητης πληροφορίας γίνεται συλλογικά. Δεν υπάρχει κάποιος αρχισυντάκτης ο οποίος να διαχειρίζεται την είδηση ή να λογοκρίνει με γνώμονα συγκεκριμένα διαπλεκώμενα ή προσωπικά συμφέροντα. Ενα τέτοιο εγχείρημα δεν έχει ως σκοπό μονάχα την καταγραφή και παρουσίαση γεγονότων στην παρούσα χρονική στιγμή, αλλά και την ανασκόπηση στο παρελθόν καθώς και τη δημιουργία παρακαταθήκης για το μέλλον. Μέσω αυτής της διαδικασίας γίνεται προσπάθεια αποδόμησης των κυρίαρχων εννοιών και ενδυνάμωσης της συνείδησης προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την σταθερή σχέση και επαφή μαζί της.

Στον αγώνα για την ρήξη τηςεξουσιαστικής, ιεραρχικής και διαμεσολαβημένης μορφής της ενημέρωσης σε μια επαρχιακή πόλη σαν τα Γιάννενα, ο καθένας/καθεμία μπορεί να πάρει τον λόγο ή/και να κάνει την δική του εκπομπή ώστε να ‘είναι ο ίδιος ο διαχειριστής της είδησης στα πολιτικά minimum της αντιιεραρχίας, του αντιρατσισμού, του αντιφασισμού και του αντισεξισμού.

Το πρόταγμα του ραδιοφώνου είναι η δημιουργία παρόμοιων εγχειρημάτωνόχι μόνο για αντιπληροφόρηση αλλά και για καταγραφή και κάλυψη ιστορικών/ κινηματικών γεγονότων.

Μιλάμε για εγχειρήματα που ενισχύουν και στηρίζουν σταθερές κινηματικές διαδικασίες.

Απώτερος σκοπός μας είναι η γέννηση ερωτημάτων και η αποδόμηση του σύγχρονου καθεστώτος πληροφόρησης.

Αυτόνομο ραδιόφωνο Ιωάννινων

 

Το κείμενο σε μορφή PDF


Website Security Test